Kommunen som barnehageeier skal behandle søknader for styrere i kommunale barnehager. For private og statlige barnehager skal styrer i barnehagen behandle søknadene.
Både styrere/ daglig ledere og assisterende styrere i barnehagen kan søke. Assisterende styrere kan få tilbud hvis det blir ledige studieplasser etter at styrerne har fått plass. Søkeren må være ansatt og arbeide i en barnehage for å delta på studiet.
Viktige datoer i studieåret 2022/2023
1. februar: Søknadsskjema for styrer/ assisterende styrere tilgjengelig på udir.no
1. mars: Søknadsfrist for barnehagestyrere/ assisterende styrere
15. mars: Frist for barnehageeier/ styrer i private barnehager for å godkjenne eller avslå og prioritere mellom godkjente søknader
30. april: Frist for Udir for å behandle søknader som er godkjent av eier/styrer
31. mai: Frist for universitetene og høgskolene til å vurdere og foreta formelt opptak på studiene
Mulighet til å redigere flere opplysninger i søknaden selv
Barnehagestyrer skal logge seg på søknadsportalen med ID-porten eller Feide for å registrere søknaden. Dette gir en høyere sikkerhet for barnehagestyrere og gjør at de selv kan redigere opplysningene i søknaden sin fram til søknadsfristens utløp 1. mars.
I perioden for behandling av søknader 1. mars – 15. mars, kan dere også:
- åpne for at en styrer kan endre opplysningene i en søknad
- innhente nye søknader fra styrere som ikke har søkt
- endre opplysninger om godkjenning eller avslag på søknader
Barnehageeier/styrer må godkjenne eller avslå alle søknadene innen 15. mars. Det er ikke mulig å endre søknader etter 15. mars.
Barnehageeier bør ha en plan for kompetanseutvikling
Barnehageeier bør ha en plan for kompetanseutvikling for sine ansatte. Dersom barnehageeier eller kommunen har flere styrere/assisterende styrere som har behov for styrerutdanning, kan utbyttet bli større hvis flere fra samme kommune studerer sammen.
Hvem kan søke styrerutdanningen?
Den som søker på utdanningen må ha en utdanning som er godkjent. Det betyr at styrere eller assisterende styrere som er ansatt på dispensasjon ikke vil få studieplass.
Oppfølgingsordningen
Barnehager i kommuner som inngår i oppfølgingsordningen, vil bli prioritert til studieplass i direktoratets søknadsbehandling ved oversøking til studiet.
Reise, opphold, læremidler
Utdanningsdirektoratet betaler for studieplassene, barnehageeier dekker kostnader til reise, opphold, læremidler og liknende for styreren.
Det tilbys ikke tilretteleggingsmidler til barnehager med deltakere på styrerutdanningen.
Tilbud som er opprettet for lederutdanning for styrere
For studieåret 2022/2023 er det omlag 350 studieplasser tilgjengelig på styrerutdanningen, fordelt på studiesteder i flere deler av landet.
Oversikt over tilbudene finner du i Udirs studiekatalog.
Studietilbudene har et omfang på 30 studiepoeng, og de gjennomføres over tre semestre.