Dette er en veileder for skole som brukes i eksterne skolevurderinger. Målgruppen for veilederen er skolevurderere, skoler og skoleeiere som skal gjennom en skolevurderingsprosess.
Ekstern vurdering er en form for skolebasert vurdering som kan bidra til å gi fart og energi til skolens utviklingsarbeid. Metodikken brukes i kommuner og regioner i utviklingsarbeidet.
Skolebasert vurdering kan bidra til en grunnleggende forståelse av skolens ståsted. Den kan styrke evnen til å gå bak ulike resultater og etablerer diskusjoner om planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning. Den er også del av en kvalitetsvurdering der skolene sammenstiller informasjon og data for å vurdere tilstanden på en skole.
En ekstern skolevurdering er ett av tiltakene i skoles arbeid med kvalitetsutvikling. I denne veilederen går systematisk gjennom de fem trinnene i metodikken. Dette gjør vi for å gi skolevurderere, skoler og skoleeiere nødvendig innsikt til å forberede og gjennomføre en skolevurderingsprosess.
De fem trinnene:
Ekstern skolevurdering skjer ut fra to ulike innfallsvinkler:
Prosessen for vurderingsarbeidet kan være ulik, og tilpasset de lokale behovene når metodikken brukes som lokalt utviklingsverktøy.
Når en skole ønsker en ekstern vurdering på et bestemt tema, for eksempel læringsmiljøet, den gode læringsøkta eller skolens vurderingspraksis, så starter samarbeidet med to eksterne vurderere. Sammen med skolen utarbeider vurdererne et framtidsbilde som er selve nøkkelen i den eksterne vurderinga. Her beskriver en praksis slik en ønsker at den skal være innenfor det valgte temaet som tegn på god praksis.
Skolevurderingen gjennomføres av skoleledere, lærere eller skolefaglig ansvarlige som er skolert i metodikken for ekstern vurdering.
Skolevurderingen gjennomføres av minst to eksterne vurderere som samlet har kompetanse på følgende områder:
En ekstern skolevurderingsprosess krever at alle involverte er klar over forventningen til deres rolle i prosessen. Vurdererne er ansvarlig for at vurderingsprosessen gjennomføres og dokumenteres i tråd med metodikken.
Dersom kommunen får veiledning, kan en veileder delta som den ene av de to vurdererne. Under vurderingsdagene går veilederen over i rollen som vurderer.
Ferske vurderere eller interesserte representanter fra andre skoler/skoleeiere kan etter avtale delta som hospitanter for å lære. Dette skal avtales på forhånd, og vurdererne får anledning til å tenke gjennom hvilke aktiviteter det er naturlig at observatørene eller hospitantene deltar i. De må særlig tenke gjennom konfidensialitet og den dobbeltrollen skoleeieren kan komme i samtaler med for eksempel ledere og lærere.
Har hovedansvaret for å sette opp en tidsplan før skolevurderingen og for å sikre at framtidsbildet blir utarbeidet.
Forbereder de praktiske sidene av vurderingsprosessen, forankrer framtidsbildet i personalet, lager avtale med skoleeieren og følger opp vurderingsrapporten. (Mer om krav og forventninger til ledelse i barnehage og skole.)
Bistår skoleledelsen/kommunen i videreutviklingsarbeidet etter at vurderingen er gjennomført.
Er ansvarlig for å følge opp skolevurderingen, og bør etter en avtalt tid etterspørre skolens oppfølging av rapporten. Skoleeier sjekker ut hvordan skolen har arbeidet med de utviklingsområdene de fikk i rapporten, og hvordan de har brukt skolens sterke sider i arbeidet. Denne rapporten fra skolen bør følges opp i en medarbeidersamtale mellom skoleeieren og ledelsen ved skolen, og de lager nye avtaler om det videre arbeidet.
Direktoratet er opptatt av kvalitetsarbeid – hvordan gjøre opplæringen bedre. Vi bruker det vi vet om læringsmiljø og læringsresultater til å vurdere hvordan opplæringen for elever og lærlinger kan bli bedre. I en god kvalitetsutviklingsprosess, er det viktig å vurdere nåsituasjonen, bestemme seg for hvor man vil og jobbe for å få alle til å dra i samme retning.
Dersom bare en og en av skolens tilsatte endrer praksis, vil ikke skolens virkemåte endre seg. Og hvis ikke skolens organisering og bruk av felles arenaer for erfaringsdeling og tilbakemelding understøtter den nye praksisen, vil praksis ofte skli umerkelig tilbake til de samme formene som tidligere. For å få til endring er det viktig å sikre at hele skolen går sammen inn i endringsprosessen.
Å jobbe godt med helhetlig skoleutvikling og utvikle skolen til en lærende skole handler blant annet om å arbeide samtidig med alle nivåene i skolen:
• hvordan skolens praksis og resultater kan beskrives
• hvorfor endring er nødvendig
• hvordan en ønsket situasjon er forskjellig fra nåsituasjonen
For å få maksimalt utbytte av den eksterne skolevurderingen, bør flest mulig av
aktørene i skolehverdagen bli engasjert, både skoleeieren, ledelsen,
personalet, foreldrene og elevene. De ulike aktørene er alle viktige for at
utviklingsprosessen skal bli vellykket.
Helhetlige skoleutviklingsprosesser utfordrer tanke- og handlingsmønstre som er godt innarbeidet. Skoleutviklingen og vurderingsprosessen kan derfor komme til å avdekke motstand også i form av interesse- og personkonflikter.
Både i ledelsen og i personalet kan det være personer som engster seg for at en ny situasjon vil kreve mer kompetanse og en annen kompetanse enn den de har i dag. De kan også være uenige i den verdiforankringen endringen bunner i. Samtidig kan noen oppleve at de må gi fra seg muligheten til å utforme eget arbeid og eventuelt den makten de har til å påvirke det skolen skal være. Nye arbeidsformer skaper ubalanse i gamle maktsystemer. Dersom endringen bare består av nye oppgaver uten at andre er fjernet, kan det også føre til motstand.
Vi har sett eksempler på at skolevurderinger har vært nyttige nettopp ved at det har vært mulig å sette ord på hindringer i endringsprosessen. Som vurderer er det viktig å håndtere opplysninger om enkeltpersoner profesjonelt. Dersom vurdererne undervegs oppdager problemer eller lovbrudd knyttet til enkeltpersoner eller til selve skolen, skal dette ikke komme fram i rapporten. Imidlertid har vurdererne plikt til å si fra om lovbrudd og konflikter som kan blokkere utviklingen ved skolen, til rektor eller rektors overordnede.