Oppgavene er eksempler på en hel eksamen, og på typer av oppgaver som elevene får til eksamen våren 2021.
Eksempel på helt oppgavesett i matematikk 1T
Løsningsforslag på eksempeloppgaver i matematikk 1T
Eksamensveiledning (Ny)
Læreplankode: MAT09-01
Fagkode: MAT1021
Korona - beslutninger om eksamen våren 2021
Skriftlig eksamen for elever på 10. trinn og i videregående opplæring våren 2021 er avlyst.
Eksamen for privatister blir gjennomført.
Hva blir nytt i matematikkeksamen?
Kjerneelementene i de nye læreplanene i matematikk legger vekt på utforsking, problemløsing, modellering, anvendelse, argumentasjon, representasjon og kommunikasjon, abstraksjon og generalisering.
Elevene skal også utforske og oppdage sammenhenger i og mellom fag. Dette stiller nye krav til eksamen.
Hva er endret i helt oppgavesett?
Oppgavetypene er prøvet ut på elever høsten 2020, og analysen fra utprøvingen har lagt grunnlaget for eksempelsettet. Dette er første gang vi bruker en slik utprøving for å utvikle eksamen. Flere ting er endret fra de første eksempeloppgavene som ble publisert.
- Flere oppgaver hadde for høy vanskegrad. Noen oppgaver er gjort enklere å svare på, og i tillegg er det laget nye oppgaver.
- Noen oppgaver klarte ingen elever å svare riktig på. Disse oppgavene er tatt ut, og er heller ikke aktuelle i et endelig eksamenssett.
- Elevene brukte lengre tid på oppgavetype 1 enn forventet. Antallet oppgaver av denne typen er derfor redusert.
- Det har vært usikkerhet rundt oppgaven knyttet til programmering, som er et nytt område for mange. Programmeringsoppgaver er tatt ut av eksempelsettet for matematikk 1P. I matematikk 1T er oppgaven om programmering forenklet.
- For få elever laster opp filer med utregninger til oppgavetype 2, og meldte at det tar lang tid å skrive matematikk i verktøyene de bruker. For å bedre på dette kan elevene under eksamen våren 2021 gjøre utregninger på papir som del av besvarelsen. Elevene kan ta bilde av papiret og legge bildet inn i besvarelsen.
Tre oppgavetyper til eksamen
Oppgavene er samlet i tre hovedgrupper, som samlet gir elevene mulighet til å vise bredden i sin kompetanse. Eksamen har en varighet på inntil fem timer.
Oppgavesettet inneholder både flervalgsoppgaver, interaktive oppgaver, oppgaver med tallsvar og oppgaver som krever utregning, begrunnelse, resonnement, argumentasjon og vurdering, blant annet oppgaver knyttet til problemløsing, utforsking og modellering.
Eksamenssettet blir delt i tre seksjoner: én for hver oppgavetype. Hver seksjon blir innledet med informasjon som beskriver hva som forventes av elevene.
Oppgavetypene ble prøvet ut på elever høsten 2020. Analysen fra utprøvingen har lagt grunnlaget for oppgavesettet. Dette er første gang vi bruker en slik utprøving for å utvikle eksamen.
Digital eksamen
Fra våren 2021 skal eksamen i matematikk gjennomføres i et nytt gjennomføringssystem.
Elevene skal besvare oppgaver direkte i nettleseren eller ved å laste opp en fil. Oppgaver som krever begrunnelse av fremgangsmåte, og oppgaver om sammensatte tekster, utforsking, problemløsing og modellering, skal elevene besvare og samle i en egen fil. Filen leverer de som vedlegg til eksamen, i gjennomføringssystemet.
Elevene kan ta i bruk skriveverktøy eller andre digitale hjelpemidler som de er kjent med fra opplæringen. Det er de samme type filer som er godkjent i dagens eksamenssystem, for eksempel Word og Excel, som kan lastes opp under våreksamen 2021.
Muligheter for papir som del av ellers digital besvarelse
Vi har fått tilbakemeldinger om at noen skoler er usikre på hvordan de skal forberede elevene sine på å besvare alle oppgavetypene digitalt. Utprøvingen høsten 2020 viste også at få elever lastet opp filer med utregninger til oppgavetype 2. Vi anbefaler at elevene som tar eksamen våren 2021 besvarer det de kan digitalt, men det vil være mulig å levere bilde av papir som del av besvarelsen. Elevene skal få ekstra tid til å laste opp og levere besvarelsen sin.
Til våreksamen 2021 er det ikke lenger mulig for skoleadministrasjonen å levere gruppeopplastning på vegne av elevene. Det er eleven selv som skal levere sin egen besvarelse. Elevene samler besvarelsen til alle oppgavene som ikke besvares i gjennomføringssystemet i ett samlet dokument, gjerne en tekstfil med bildeutklipp fra andre dokumenter (for eksempel graftegner, dynamisk geometriprogram, CAS, regneark eller annet).
De nasjonale føringene for bruk av nettbaserte hjelpemidler i videregående opplæring gjelder fortsatt. Alle hjelpemidler er tillatt, bortsett fra åpent Internett og andre verktøy som kan brukes til kommunikasjon. Samskriving, nettprat og andre måter å utveksle informasjon med andre er ikke tillatt.
Hva skal eksamen i matematikk måle?
Innføring av nye læreplaner krever at elevene kan argumentere og kommunisere for hvordan de løser ulike matematiske problemstillinger. Elevene skal løse eksamen med tilgang til hjelpemidler som de kjenner fra opplæringen.
Elevene skal selv velge løsningsstrategier og begrunnelser, så sant ikke noe annet blir presisert i oppgaveteksten eller i introduksjonen til oppgavetypen.
Hele læreplanverket blir lagt til grunn for utforming av oppgavesettet. Det blir lagt spesiell vekt på kjerneelementene og beskrivelsen av grunnleggende ferdigheter. Hver oppgave er i tillegg knyttet til ett eller flere kompetansemål.
Eksamensoppgaver om programmering
Programmering og algoritmisk tenkning er del av den nye læreplanen, og kan bli prøvet til eksamen.
I de første eksempeloppgavene var det en oppgave hvor det ble brukt Python. Med bakgrunn i tilbakemeldinger har vi gjort endringer i oppgaven. I eventuelle eksamensoppgaver der elevene kan bruke programmering, vil det ikke være definert hvilket programmeringsspråk eleven skal bruke, og oppgavene vil være gitt i pseudokode.
Elevene som følger læreplanen i år har ikke samme forkunnskaper om programmering som fremtidige elever vil ha. Vi er klar over dette, og tar hensyn til dette i arbeidet med eksamensoppgavene. Til eksamen våren 2021 kan programmering være én måte å løse oppgaven, men ikke nødvendigvis den eneste måten. Det betyr at elevene kan velge fremgangsmåte selv.