Mat og Helse periode 1
Gruppe:
9.trinn
Periode:
16.08.21–01.10.21
Trinn:
10. trinn
Læreplan:
Hvorfor skal vi lære dette?
Kommentar
Sentral ide:
Bli kjent på kjøkkenet og forstå hva vi skal lære dette året på mat og helse
Lære oss hva som kan være gode valg til turmat
Kjenne til hva som er anbefalt å spise
Læringsmål:
planleggje og bruke eigna reiskap, teknikkar og matlagingsmetodar til å lage trygg og berekraftig mat som gir grunnlag for god helse
drøfte korleis kosthald kan bidra til god helse, og bruke digitale ressursar til å vurdere eige kosthald og til å velje sunne og varierte matvarer i samband med matlaging
gjere greie for og kritisk vurdere påstandar, råd og informasjon om kosthald og helse
Se læreplan:
Hva skal vi lære?
Kjerneelementer
Tverrfaglige tema
Grunnleggende ferdigheter
Kompetansemål
- planlegge og bruke egnede redskaper, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
- bruke sansene til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smaker i matlagingen og forbedre oppskrifter, menyer og anretning av mat
- drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging
- gjøre rede for og kritisk vurdere påstander, råd og informasjon om kosthold og helse
- kritisk vurdere informasjon om matproduksjon og drøfte hvordan forbrukermakt kan påvirke lokal og global matproduksjon
- utforske klimaavtrykket til matvarer og gjøre rede for hvordan matvalg og matforbruk kan påvirke miljøet, klimaet og matsikkerheten
- lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer og sammenligne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som brukes i ulike matkulturer
- vise gjennom matlaging og måltider hvordan identitet og fellesskap blir formidlet i ulike kulturer
Hvordan skal vi lære dette?
Underveisvurderinger
Vurderingssituasjoner
Praktisk matlaging ute
Egenvurdering av tur
Praktisk arbeid på kjøkkenet
Se læreplan:
Læringsaktiviteter og ressurser
Læringsaktiviter:
bli kjent med rutiner på kjøkkenet - praktisk arbeid
lese og samtale om Kostrådene og de ulike næringsstoffene
forberede mat til overnattingstur
lesestrategier for å forstå og følge oppskrift
lage mat på tur
egenvurdering av tur; med refleksjon
________________
'
Ressurser
Classroom lenker
Matopedia
Passord elev: MerkeligFerie58