Planleggingsverktøy for opplæring avvikles 1. juli 2026.
Det er ikke lenger mulig å opprette nye brukere.

Periode 2 Mat og helse 25/26 -

Sist redigert 30.09.25

Gruppe:

9. TRINN

Periode:

13.10.25–30.11.25

Trinn:

9. trinn

Hvorfor skal vi lære dette?

Kommentar

Vi lærer om gjærbakst for å forstå grunnleggende baking og tradisjoner knyttet til norsk matkultur. Norsk tradisjonskost er viktig fordi den gir kunnskap om våre røtter, historie og kulturarv. Internasjonal mat lærer vi om for å få innsikt i andre kulturer, smaker og matvaner. Når vi jobber med ulike typer mat, blir vi mer selvstendige på kjøkkenet og får en bedre forståelse av både sunnhet, tradisjon og mangfold.

Se læreplan:

Hva skal vi lære?

Kjerneelementer

Tverrfaglige tema

Grunnleggende ferdigheter

Kompetansemål

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge og bruke egnede redskaper, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • bruke sansene til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smaker i matlagingen og forbedre oppskrifter, menyer og anretning av mat
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging
  • gjøre rede for og kritisk vurdere påstander, råd og informasjon om kosthold og helse
  • kritisk vurdere informasjon om matproduksjon og drøfte hvordan forbrukermakt kan påvirke lokal og global matproduksjon
  • utforske klimaavtrykket til matvarer og gjøre rede for hvordan matvalg og matforbruk kan påvirke miljøet, klimaet og matsikkerheten
  • lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer og sammenligne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som brukes i ulike matkulturer
  • vise gjennom matlaging og måltider hvordan identitet og fellesskap blir formidlet i ulike kulturer

Hvordan skal vi lære dette?

Underveisvurderinger

Praktisk prøve

Se læreplan:

Læringsaktiviteter og ressurser

Modulplan: https://docs.google.com/document/d/1x2UOfunFgrbKpH3hciMJL9mjmPKFOXsxsugnWhLL0-U/edit?usp=sharing